zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ryżowe kotlety

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Smaczne kotlety ryżowe, można je podać z surówką ( moi chłopcy jedli do nich też pieczywo )

Ryżowe kotlety Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryżowe kotlety

 

 

Sposób przygotowania:

Ryżowe kotlety
Ugotowany, odcedzony i chłodny ryż ( taki np. z poprzedniego dnia ) wsypać do większej miski. Boczek ( ja miałam w plastrach ) pokroić w cienkie paski, cebule i czosnek pokroić w kostkę a marchew i cukinię ( cukinia ma być ze skórką ) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię i na nią wrzucić pokrojony boczek i podsmażyć. Potem dodać pokrojoną cebulę, chwilę smażyć a następnie dodać startą marchew i cukinię oraz czosnek. Smażyć wszystko na dużym ogniu 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając a potem zawartość patelni przełożyć do ryżu. Dodać natkę pietruszki i przyprawy oraz bułkę tartą i wymieszać wszystko a potem zostawić do schłodzenia. Wbić do miski jajka, ponownie wymieszać masę i w razie konieczności jeszcze doprawić. Rozgrzać patelnie, wlać olej. Z masy ryżowej formować okrągłe kotlety, kłaść na olej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym położonym na talerzu. Kotlety ryżowe podawać z surówką.
Ryżowe kotlety
Etap 1ugotowany ryż przełożyć do miksi ...
Ryżowe kotlety
Etap 2potem podsmazyć składniki do kotletów ryżowych
Ryżowe kotlety
Etap 3podsmażone składniki dodać do ryżu a także dac natkę i przyprawy
Ryżowe kotlety
Etap 4smazyc kotlety na złoty kolor z obu stron