Sposób przygotowania:
Ryżowe kotlety
Ugotowany, odcedzony i chłodny ryż ( taki np. z poprzedniego dnia ) wsypać do większej miski. Boczek ( ja miałam w plastrach ) pokroić w cienkie paski, cebule i czosnek pokroić w kostkę a marchew i cukinię ( cukinia ma być ze skórką ) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię i na nią wrzucić pokrojony boczek i podsmażyć. Potem dodać pokrojoną cebulę, chwilę smażyć a następnie dodać startą marchew i cukinię oraz czosnek. Smażyć wszystko na dużym ogniu 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając a potem zawartość patelni przełożyć do ryżu. Dodać natkę pietruszki i przyprawy oraz bułkę tartą i wymieszać wszystko a potem zostawić do schłodzenia. Wbić do miski jajka, ponownie wymieszać masę i w razie konieczności jeszcze doprawić. Rozgrzać patelnie, wlać olej. Z masy ryżowej formować okrągłe kotlety, kłaść na olej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym położonym na talerzu. Kotlety ryżowe podawać z surówką.
marietta
zewa
jesienią kolorki są potrzebne :)
marietta
edytaha
zewa
Dzięki Edytko, smak mnie zaskoczył. Chciałam jeszcze dać pieczarki ale w całej wsi nie było :(
edytaha
Ewuś, dodasz następnym razem :)
zewa
Na pewno jeszcze pokombinuję :)