Sposób przygotowania:
Rzodkiewkowa tarta
SPÓD: Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte. Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach. NADZIENIE: Szczypiorek siekamy. Rzodkiewki oczyszczamy, usuwamy liście, myjemy i kroimy w plasterki (średniej grubości), Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich śmietanę oraz ser. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy szczypiorek i mieszamy. Do wymieszanej masy dodajemy pokrojone rzodkiewki. Po wymieszaniu masę wykładamy na wyłożone ciasto. Wyrównujemy powierzchnię. Tarte pieczemy około 40 minut w 180˚C. Między czasie ścieramy na tarce żółty ser. Wykładamy go na tarte na kilka minut przed końcem pieczenia. Gdy ten się rozpuści całość wyjmujemy, posypujemy szczypiorkiem i podajemy.
gusia1000