jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rzodkiewkowa tarta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Tarta gości często w moim domu. Stosownie do sezonu wykonuje je z różnym nadzieniem. Na wiosnę (ale nie tylko) proponuje pyszne połączenie rzodkiewki, sera i szczypiorku!!!

Rzodkiewkowa tarta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rzodkiewkowa tarta

 

  • Tarta o średnicy 26 cm

 

  • Składniki na ciasto:
  • 25 dag mąki,
  • 12 dag margaryny,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka wody,
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • Nadzienie:
  • Duży pęczek rzodkiewek (około 10 dużych),
  • 3 kopiate łyżki sera białego ( u mnie z wiaderka),
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki śmietany,
  • Pęczek szczypiorku,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Około 100 g sera żółtego

 

Sposób przygotowania:

Rzodkiewkowa tarta
SPÓD: Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte. Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach. NADZIENIE: Szczypiorek siekamy. Rzodkiewki oczyszczamy, usuwamy liście, myjemy i kroimy w plasterki (średniej grubości), Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich śmietanę oraz ser. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy szczypiorek i mieszamy. Do wymieszanej masy dodajemy pokrojone rzodkiewki. Po wymieszaniu masę wykładamy na wyłożone ciasto. Wyrównujemy powierzchnię. Tarte pieczemy około 40 minut w 180˚C. Między czasie ścieramy na tarce żółty ser. Wykładamy go na tarte na kilka minut przed końcem pieczenia. Gdy ten się rozpuści całość wyjmujemy, posypujemy szczypiorkiem i podajemy.
Rzodkiewkowa tarta
Składniki ciasta umieszczamy w misce. Zagniatamy ciasto
Rzodkiewkowa tarta
Gotowe ciasto wykładamy na przygotowana formę
Rzodkiewkowa tarta
W oddzielnej misce mieszamy składniki nadzienia
Rzodkiewkowa tarta
Przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto szczypiorkowe