bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Sajgonki z mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Odrobina Chin na polskim stole:)

Sajgonki z mięsem

Składniki:

Sajgonki z mięsem

 

  • 2 opakowania papier ryżowy
  • 500 g mięso mielone wołowe
  • 1/2 kapusta pekińska
  • 2 marchew
  • 2 zabki czosnku
  • pietruszka
  • imbir kawałek
  • por
  • 100 g kiełków sojowych
  • sos sojowy 2 łyzki
  • 1 duża cebula
  • olej sezamowy 1 łyzka
  • suszone grzyby mun 3 liscie
  • makaron sojowy paczka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sajgonki z mięsem
Na patelni na oleju podsmażamy mielone mięso z czosnkiem. Podsmażone odkładamy na bok.Grzyby mun moczymy w wodzie ok 10 minut, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po nasiąknięciu odsaczamy. Na patelni podsmażamy, pokrojone w drobne pałeczki lub starte na tarce marchew i pietruszkę, cebule w piórka, kapuste, por w krazki. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wrzucamy do tego mięso, grzyby, kiełki . Na małym smażymy chwilę. Dodajemy starty na miałko imbir. Jelsi potrzeba doprawiamy jeszcze sosem i olejem. Dokladamy odsączony makaron, mieszamy.Gotowy farsz powinien trochę wystygnąć zanim zabierzemy się za składanie sajgonek. Do składania przygotowujemy sobie miskę z letnią wodą (lub piwem). Każdy płat papieru ryżowego wkładamy do miski, zwilżamy i kładziemy na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać.Łyżkę farszu kładziemy na rozłożonym papierze lekko zawijamy od dołu.potem boki i rolujemy (jak na krokiety). Sajgonki smażymy w głębokim oleju. Podajemy z sosem chili lub innym orientalnym. A je się je palcami maczając w sosach.