Sałatka fińska rosolli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Sałatka ta jest serwowana w Finlandii podczas świąt Bożego Narodzenia. Można podawać ją np. ze śledziem. Zamiast majonezu do sałatki podawany jest sos na bazie śmietany.

Sałatka fińska rosolli

Składniki:

Sałatka fińska rosolli

 

Sposób przygotowania:

Sałatka fińska rosolli
Buraki, marchewki i ziemniaki ugotuj do miękkości w mundurkach. Buraki gotuj osobno, a marchewki i ziemniaki razem, jednak ziemniaki wyjmij wcześniej, bo szybciej zrobią się miękkie. Po ugotowaniu warzywa ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Podobnie ogórki i cebulę pokrój w kostkę. Z podanych składników przygotuj sos, całość dokładnie wymieszaj, aby konsystencja była kremowa. Sałatkę wymieszaj z sosem tuż przed podaniem lub nakładaj porcję sałatki, polej kleksem sosu i udekoruj posiekanym drobno jajkiem. Smacznego!