cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Wigilia w trzech odsłonach

Sałatka rybna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wigilia fusion

Sałatka rybna

Składniki:

Sałatka rybna

 

  • 250 g białej ryby bez ości
  • 1 kabanos łososiowy (lub kawałki sałatkowe łososia wędzonego)
  • garść wytrawnych wędzonych śliwek suszonych
  • 1 czerwona cebula pokrojona w wiórki
  • 1 mały ogórek z wydrążonymi pestkami, pokrojony w plasterki
  • 2 łyżki sosu ostrygowego, rybnego, lub ciemnego sosu sojowego
  • mieszanka różnych dowolnych liści i sałat
  • 2 limonki lub 1 cytryna
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

 

Sposób przygotowania:

Sałatka rybna
Rybę upiecz w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie wyjmij, ostudź, wrzuć do malaksera, przypraw sosem ostrygowym i białym pieprzem.

Na półmisku ułóż osuszone liście sałaty, obsyp rybą z malaksera, oraz wiórkami czerwonej cebuli.

Dodaj pokrojony w plasterki ogórek oraz kabanosy z łososia pokrojone w małe kawałki. Posyp mięsistymi kawałkami suszonej śliwki.



Sos: Wyciśnij sok z limonki, dodaj oliwę, odrobinę soli i białegio pieprzu, startą skórkę z połowy limonki, łyżeczkę brązowego cukru i wymieszaj.

Polej sałatkę sosem i przyozdób zielonymi świeżymi ziołami.