pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Sałatka śledziowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do sałatki można wykorzystać przygotowane wcześniej śledzie w oleju z cebulką (patrz w moich przepisach), nie dodajemy wtedy oleju, ...

Sałatka śledziowa

Składniki:

Sałatka śledziowa

 

  • 5-6 filetów śledziowych (najlepiej w oleju z cebulką)
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju (niekoniecznie - jeżeli użyjemy śledzi w oleju to nie dodajemy)
  • 1 cebula
  • 2 duże ugotowane ziemniaki
  • 1 duży ugotowany burak
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1 pomidor
  • 1/2 zielonej dużej papryki
  • 3 ogórki małosolne lub kiszone
  • 1/2 małego pora
  • 1-2 ząbki czosnku
  • zielenina: natka pietruszki, szczypiorek
  • pieprz, sól do smaku
  • majonez

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa
Jeżeli mamy słone matiasy to najpierw moczymy je w zimnej wodzie, żeby nie były zbyt słone. Czas moczenia śledzi jest różny, zależy od stopnia nasolenia. Trzeba spróbować i ocenić samemu. Wymoczone śledzie osączyć i pokroić na około 2-3 cm kawałki. Skropić sokiem z cytryny, olejem. Cebulkę obrać i pokroić w piórka lub kostkę i wymieszać ze śledziami. Jeżeli mamy przygotowane wcześniej śledzie w oleju z cebulką lub kupne ze słoiczka to kroimy je na kawałki 2-3 cm i przekładamy razem z cebulką do salaterki. Wtedy nie musimy dodawać już do sałatki soku z cytryny, cebuli i oleju. Jajka, ziemniaki, pomidora pokroić w dużą kostkę. Buraka i paprykę pokroić w mniejszą kostkę. Ogórki i pora kroimy na plasterki. Ząbek czosnku i zieleninę siekamy na drobno. Wszystkie składniki dodajemy do śledzi i mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dodajemy majonez według uznania, ale co najmniej 1 łyżkę i mieszamy dokładnie. Smacznego.