Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa
Jeżeli mamy słone matiasy to najpierw moczymy je w zimnej wodzie, żeby nie były zbyt słone. Czas moczenia śledzi jest różny, zależy od stopnia nasolenia. Trzeba spróbować i ocenić samemu. Wymoczone śledzie osączyć i pokroić na około 2-3 cm kawałki. Skropić sokiem z cytryny, olejem. Cebulkę obrać i pokroić w piórka lub kostkę i wymieszać ze śledziami. Jeżeli mamy przygotowane wcześniej śledzie w oleju z cebulką lub kupne ze słoiczka to kroimy je na kawałki 2-3 cm i przekładamy razem z cebulką do salaterki. Wtedy nie musimy dodawać już do sałatki soku z cytryny, cebuli i oleju. Jajka, ziemniaki, pomidora pokroić w dużą kostkę. Buraka i paprykę pokroić w mniejszą kostkę. Ogórki i pora kroimy na plasterki. Ząbek czosnku i zieleninę siekamy na drobno. Wszystkie składniki dodajemy do śledzi i mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dodajemy majonez według uznania, ale co najmniej 1 łyżkę i mieszamy dokładnie. Smacznego.
jovi
Sarenka