Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa z jajem
Użyłam już zamarynowanych śledzi ze słoika, które obdarłam z skórki i osączyłam. Pokroiłam je w dość drobną kostkę i przełożyłam do miski. Dorzuciłam pokrojoną drobno paprykę i posiekałam zieleninę.Drobno posiekane cebulę i jabłko skropiłam w drugiej miseczce sokiem z cytryny i odstawiłam na kilka minut a następnie dorzuciłam do reszty.Serek zmieszałam ze śmietaną i doprawiłam do smaku. Sos dodałam do sałatki i rozmieszałam. Odstawiłam na kilkanaście minut żeby smaki się przegryzły. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka poprzekrawałam na połówki przy pomocy nożyka do carvingu - takim z ostrzem z kształcie litery V. Sałatkę umieściłam w czystej miseczce, którą wcześniej wyłożyłam warstwą folii spożywczej - ugniotłam lekko. Następnie przełożyłam ją na talerz wyłożony liśćmi sałaty odwracając miskę do góry dnem - usunęłam folię. Wokół kopczyka sałatki ustawiłam połówki jajeczek i oprószyłam je sproszkowaną papryką. Całość przybrałam listkami zieleniny.