Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sałatka śledziowa z jajem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

taka sałatka nie tylko ładnie wygląda, ale też świetnie smakuje

Sałatka śledziowa z jajem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka śledziowa z jajem

 

  • 2 śledzie marynowane w zalewie octowej
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 strąka czerwonej papryki- surowej albo marynowanej
  • 1/2 jabłka deserowego o czerwonej skórce
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki serka kanapkowego
  • 4 łyżki śmietany
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy, papryka czerwona mielona
  • po kilka gałązek natki pietruszki i koperku
  • kilka jajek na twardo
  • do przybrania: sałata i zielenina

 

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa z jajem
Użyłam już zamarynowanych śledzi ze słoika, które obdarłam z skórki i osączyłam. Pokroiłam je w dość drobną kostkę i przełożyłam do miski. Dorzuciłam pokrojoną drobno paprykę i posiekałam zieleninę.Drobno posiekane cebulę i jabłko skropiłam w drugiej miseczce sokiem z cytryny i odstawiłam na kilka minut a następnie dorzuciłam do reszty.Serek zmieszałam ze śmietaną i doprawiłam do smaku. Sos dodałam do sałatki i rozmieszałam. Odstawiłam na kilkanaście minut żeby smaki się przegryzły. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka poprzekrawałam na połówki przy pomocy nożyka do carvingu - takim z ostrzem z kształcie litery V. Sałatkę umieściłam w czystej miseczce, którą wcześniej wyłożyłam warstwą folii spożywczej - ugniotłam lekko. Następnie przełożyłam ją na talerz wyłożony liśćmi sałaty odwracając miskę do góry dnem - usunęłam folię. Wokół kopczyka sałatki ustawiłam połówki jajeczek i oprószyłam je sproszkowaną papryką. Całość przybrałam listkami zieleniny.
Sałatka śledziowa z jajem
śledzie obdarłam z skórki i osączyłam. Pokroiłam je w dość drobną kostkę i przełożyłam do miski. Dorzuciłam pokrojoną drobno paprykę i posiekałam zieleninę.
Sałatka śledziowa z jajem
Serek zmieszałam ze śmietaną i doprawiłam do smaku. Sos dodałam do sałatki i rozmieszałam.
Sałatka śledziowa z jajem
Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka poprzekrawałam na połówki przy pomocy nożyka do carvingu - takim z ostrzem z kształcie litery V.