Sposób przygotowania:
Sałatka słodko-ostra z solą i bananemRyż gotujemy na parze w ośmiu łyżkach wody z odrobiną soli przez 35 minut. Wyłączamy i zostawiamy na trochę pod przykryciem. Rybę solimy, doprawiamy curry, obtaczamy w białku i kładziemy w naczyniu żaroodpornym na papierze. Sypiemy trawą cytrynową i pieczemy w 200 stopniach przez około 25-30 minut. W czasie, gdy ryż się gotuje, a ryba piecze, rwiemy sałatę, kroimy paprykę i ogórka, po czym układamy je na talerzu. Paseczki papryki drobniutko siekamy, wyciskamy do nich czosnek, sok z cytryny, dolewamy oliwę, sos sojowy, tabasco, dodajemy tymianek, mieszamy. Do oddzielnej miski wkrawamy banana, mieszamy z sosem, odstawiamy. Upieczoną rybę kładziemy na sałacie, obkładamy dookoła bananami w sosie. oprószamy całość pieprzem. Podajemy z czarnym ryżem w miseczce lub mieszamy go wcześniej z bananami i wykładamy na rybę. Możemy też posypać sałatkę uprzednio uprażonym sezamem. Smacznego!
Zobacz jak zrobić Orientalną sałatkę z kurczakiem >>>