kikimora666

kikimora666

Kucharz
[Przepisów: 14]

Sałatka słodko-ostra z solą i bananem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna sałatka na orientalną nutę.

Sałatka słodko-ostra z solą i bananem

Składniki:

Sałatka słodko-ostra z solą i bananem

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka słodko-ostra z solą i bananem

Ryż gotujemy na parze w ośmiu łyżkach wody z odrobiną soli przez 35 minut. Wyłączamy i zostawiamy na trochę pod przykryciem. Rybę solimy, doprawiamy curry, obtaczamy w białku i kładziemy w naczyniu żaroodpornym na papierze. Sypiemy trawą cytrynową i pieczemy w 200 stopniach przez około 25-30 minut. W czasie, gdy ryż się gotuje, a ryba piecze, rwiemy sałatę, kroimy paprykę i ogórka, po czym układamy je na talerzu. Paseczki papryki drobniutko siekamy, wyciskamy do nich czosnek, sok z cytryny, dolewamy oliwę, sos sojowy, tabasco, dodajemy tymianek, mieszamy. Do oddzielnej miski wkrawamy banana, mieszamy z sosem, odstawiamy. Upieczoną rybę kładziemy na sałacie, obkładamy dookoła bananami w sosie. oprószamy całość pieprzem. Podajemy z czarnym ryżem w miseczce lub mieszamy go wcześniej z bananami i wykładamy na rybę. Możemy też posypać sałatkę uprzednio uprażonym sezamem. Smacznego!


Zobacz jak zrobić Orientalną sałatkę z kurczakiem >>>


Tagi:

ryż sosy sałata