Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sałatka wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Awokado przekroić, wyjąć pestki, miąższ skropić sokiem z cytryny. Kapary zalać

Sałatka wielkanocna

Składniki:

Sałatka wielkanocna

 

 

  • 4 jaja ugotowane na twardo

 

  • 8 jajeczek przepiórczych ugotowanych na twardo

 

  • 8 filecików sardeli sok z cytryny

 

  • 2 cebule

 

 

 

  • pęczek szczypiorku

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka wielkanocna
Awokado przekroić, wyjąć pestki, miąższ skropić sokiem z cytryny. Kapary zalać szklanką wody i moczyć godzinę. Jaja, cebulę i 6 sardeli pokroić drobną kosteczkę, szczypiorek posiekać, wymieszać z oliwą i osączonymi kaparami. Doprawić solą i pieprzem. Połówki awokado napełnić farszem jajeczno-sardelowym. Każdą udekorować połówką jajeczka przepiórczego, kawałkiem sardeli i cząstką pomidora. Ułożyć na półmisku udekorowanym owocami kiwi, pokrojonymi w ósemki lub plasterki. Prze kąska ta bardzo dobrze smakuje również w wersji jarskiej, tzn. bez sardeli.