Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sałatka z tuńczyka 3

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sałatę umyć porwać na małe kawałki Paprykę (bez gniazd nasiennych) pokroić w

Sałatka z tuńczyka 3

Składniki:

Sałatka z tuńczyka 3

 

  • główka kruchej zielonej sałaty
  • po małej puszce tuńczyka w oleju i anchois
  • 3 ziemniaki średniej wielkości ugotowa­nych w mundurkach
  • 3 mięsiste pomidory
  • strąk zielonej papryki
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 15 czarnych oliwek
  • 3 cebulki dymki
  • pęczek koperku lub natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 9 łyżek oliwy
  • 3 łyżki ode winnego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczyka 3
Sałatę umyć porwać na małe kawałki Paprykę (bez gniazd nasiennych) pokroić w wąskie paski, cebulę w pierścionki, ziemniaki w plasterki, a pomidory w nieduże kawałki. Tuńczyka rozdrobnić, wymieszać z warzywami. Koperek umyć, 1/3 odłożyć, a pozostały posiekać, wymieszać z octem i oliwą, dodać zmiażdżony czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Tuż przed podaniem polać sałatkę przygotowanym sosem, wymieszać, udekorować filetami anchois, oliwkami, ćwiartkami jaj i posypać koperkiem. Podawać jako przekąskę lub kolację.

Tagi:

sałata