Sposób przygotowania:
Sandacz faszerowany wg Edyta2002
Z jednego fileta zdejmij skórkę (nie wyrzucaj jej), a mięso zmiel trzykrotnie. Do ostatniego mielenia dodaj chalke, ugotowaną marchew i selera. Wbij jajko, wsyp koperek, dopraw solą i pieprzem, wyrób na gladką masę. Drugi filet z sandacza rozetnij poziomo wzdluż i rozlóż jak książkę. Pod część mięsa bez skóry podluż skórę ze zmielonej ryby. Na przygotowany plat ryby rozluż farsz. Ostrożnie zroluj i zawiń w folię aluminiową. Ulóż w formie i wstaw do kąpieli wodnej, gotuj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150st.C ok.45 minut. Ostudzonego sandacza pokrój w plastry. Skladniki sosu winegret wymieszaj w sloiczku. Salatę wyluż do miski, polej sosem winegret. Na talerzu wylej śmietanę i poluż plastry sandacz. Podawaj z salatą.