Sposób przygotowania:
Schab faszerowany z sosem
Schab umyć, osuszyć, rozciąć tak by powstał płat mięsa. Następnie natrzeć solą i pieprzem ( opcjonalnie) Przygotować farsz w sposób następujący: karkówkę zmielić, dodać siekane orzechy i starte na tarce pieczarki (oczywiście wcześniej umyte), chrzan i przyprawy. Wymieszać składniki farszu tak żeby się połączyły. Na rozciety schab ułożyć farsz i zwinąć w roladę, a potym spiąć wykałaczkami. W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć z każdej strony roladę, dusić podlewając wodą. W czasie duszenia dodać liść laurowy, ziele angielskie i posiekaną w kostkę cebulę. Dusić ok. 1 godziny, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyciągnąć mięso, ziele angielskie i liść. Zmiksować sos na głasko i lekko zagęsić mąką, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać schab pokrojony w plastry z sosem, dowolną surówką i kaszą lub ziemniakami.