renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Schab faszerowany z sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nietypowe nadzienie schabu.

Schab faszerowany z sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab faszerowany z sosem

 

 

Sposób przygotowania:

Schab faszerowany z sosem
Schab umyć, osuszyć, rozciąć tak by powstał płat mięsa. Następnie natrzeć solą i pieprzem ( opcjonalnie) Przygotować farsz w sposób następujący: karkówkę zmielić, dodać siekane orzechy i starte na tarce pieczarki (oczywiście wcześniej umyte), chrzan i przyprawy. Wymieszać składniki farszu tak żeby się połączyły. Na rozciety schab ułożyć farsz i zwinąć w roladę, a potym spiąć wykałaczkami. W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć z każdej strony roladę, dusić podlewając wodą. W czasie duszenia dodać liść laurowy, ziele angielskie i posiekaną w kostkę cebulę. Dusić ok. 1 godziny, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyciągnąć mięso, ziele angielskie i liść. Zmiksować sos na głasko i lekko zagęsić mąką, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać schab pokrojony w plastry z sosem, dowolną surówką i kaszą lub ziemniakami.
Schab faszerowany z sosem
Schab rozciąć tak aby powstał płat mięsa.
Schab faszerowany z sosem
Przygotować farsz z mięsa mielonego pieczarek i orzechów
Schab faszerowany z sosem
Nałożyć na płat mięsa i zwinąć a następnie spiąć wykałaczkami.
Schab faszerowany z sosem
Dusić w brytfannie z cebulą a potem z wywaru przygotować sos.

Tagi:

sosy schab