Sposób przygotowania:
Schab gotowany w 5 minut
Wodę i mleko lekko podgrzewamy, dodajemy majonez i musztardę- energicznie roztrzepujemy, można mikserem. Dodajemy przyprawy, bez lubczyku, zagotowujemy i wkładamy umyte mięso- doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wyłączamy, przykrywamy garnek i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej odstawić na całą noc, ale wystarczy 6-7 godzin. Po tym czasie dodajemy lubczyk, doprowadzamy do wrzenia i ponownie gotujemy 5 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wyciągamy z zalewy, wkładamy do woreczka lub pojemnika i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż mięso stężeje. Mięsko jest soczyste i można go bardzo cienko pokroić:) Zalewę można wykorzystać jako bazę do zupy- ja przygotowuję żurek i zupa jest przepyszna, trzeba ją tylko zmiksować, bo podczas gotowania tworzą się kłaczki.