reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Schab gotowany w 5 minut

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przepisów w necie jest dużo, ja pozmieniałam składniki zalewy- część dodałam inne ominęłam, a sam schab wyszedł pyszny i znikł bardzo szybko.

Schab gotowany w 5 minut Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab gotowany w 5 minut

 

  • 700g schabu

 

  • 1 1/2 szklanki wody

 

 

  • 2 łyżki majonezu

 

  • 1 łyżka musztardy ( u mnie łagodna)

 

 

 

  • 1 1/2- 2 łyżek majeranku

 

 

 

  • 2-3 gałązki ( małe z 4-5 listkami) lubczyku.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Schab gotowany w 5 minut
Wodę i mleko lekko podgrzewamy, dodajemy majonez i musztardę- energicznie roztrzepujemy, można mikserem. Dodajemy przyprawy, bez lubczyku, zagotowujemy i wkładamy umyte mięso- doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wyłączamy, przykrywamy garnek i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej odstawić na całą noc, ale wystarczy 6-7 godzin. Po tym czasie dodajemy lubczyk, doprowadzamy do wrzenia i ponownie gotujemy 5 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wyciągamy z zalewy, wkładamy do woreczka lub pojemnika i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż mięso stężeje. Mięsko jest soczyste i można go bardzo cienko pokroić:) Zalewę można wykorzystać jako bazę do zupy- ja przygotowuję żurek i zupa jest przepyszna, trzeba ją tylko zmiksować, bo podczas gotowania tworzą się kłaczki.
Schab gotowany w 5 minut
Etap 1 zalewy nie wylewam - wykorzystuję ją jako bazę do zupy

Tagi:

schab