Sposób przygotowania:
Schab pod zieloną kruszonką z sosem śliwkowym
Śliwki i obraną cebulkę drobno pokroić. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać pokrojone śliwki i smażyć mieszając 2 minuty. Wlać bulion i gotować na wolnym ogniu aż odparuje około 2/3 płynu. Dolać kremówkę, dodać skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku. Gotować około 10-15 minut do zgęstnienia. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko rozklepać tłuczkiem, z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Odstawić. Chleb tostowy rozdrobnić, dodać do niego opłukane, osuszone, posiekane zioła, obrany czosnek, olej, sól i pieprz. Zmiksować w blenderze na kruszonkę. Mięso z obu stron usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju, przełożyć do naczynia do zapiekania. Każdy kotlet posmarować 1/2 łyżeczki musztardy i przykryć kruszonką. Zapiec przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z włączoną górną grzałką. Podać z sosem śliwkowym oraz pieczonymi ziemniakami lub frytkami.