edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Schab pod zieloną kruszonką z sosem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne danie wykonane na podstawie przepisu Jakuba Kuronia. Moją rodzinę bardzo pozytywnie zaskoczył sos śliwkowy, który okazał się doskonałym dodatkiem do mięsa i frytek, i został wyjedzony do ostatniej kropelki

Schab pod zieloną kruszonką z sosem śliwkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab pod zieloną kruszonką z sosem śliwkowym

 

  • 3 kotlety ze schabu środkowego
  • 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • KRUSZONKA:
  • 2 kromki pszennego chleba tostowego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek koperku
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • SOS ŚLIWKOWY:
  • 50 g suszonych śliwek bez pestek
  • mała cebula
  • łyżeczka sklarowanego masła
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Schab pod zieloną kruszonką z sosem śliwkowym
Śliwki i obraną cebulkę drobno pokroić. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać pokrojone śliwki i smażyć mieszając 2 minuty. Wlać bulion i gotować na wolnym ogniu aż odparuje około 2/3 płynu. Dolać kremówkę, dodać skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku. Gotować około 10-15 minut do zgęstnienia. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko rozklepać tłuczkiem, z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Odstawić. Chleb tostowy rozdrobnić, dodać do niego opłukane, osuszone, posiekane zioła, obrany czosnek, olej, sól i pieprz. Zmiksować w blenderze na kruszonkę. Mięso z obu stron usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju, przełożyć do naczynia do zapiekania. Każdy kotlet posmarować 1/2 łyżeczki musztardy i przykryć kruszonką. Zapiec przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z włączoną górną grzałką. Podać z sosem śliwkowym oraz pieczonymi ziemniakami lub frytkami.
Schab pod zieloną kruszonką z sosem śliwkowym
Po zredukowaniu ilości bulionu dodać do sosu kremówkę.
Schab pod zieloną kruszonką z sosem śliwkowym
Składniki kruszonki zmiksować w blenderze.
Schab pod zieloną kruszonką z sosem śliwkowym
Usmażony schab posmarować musztardą sarepską.
Schab pod zieloną kruszonką z sosem śliwkowym
Na kotletach rozłożyć warstwę kruszonki.