Sposób przygotowania:
Schab świąteczny w galarecie mojej mamy
Schab umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,długim nożem przeciąć w środku dziurę przez całą długość. Czosnek obrać cieniutko pokroić posolić,śliwki umyć ,odsączyć, napychać nimi schab,na przemian z czosnkiem ,aż napełnimy cały. Resztę czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą,natrzeć schab i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie, zetrzeć czosnek,schab upiec w rękawie lub na swój sposób. Po upieczeniu,schab wystudzić,pokroić w plastry,ułożyć na półmisku,udekorować wg własnego uznania,zalać tężejącą żelatyną. Żelatynę zalać zimną wodą ,około 3/4 szklanki,wymieszać łyżeczką,odstawić do spęcznienia. Zagotować 5 szklanek wody,dodać kostkę warzywną cukier do smaku, pieprz,ewentualnie sól,dodać spęczniałą żelatynę,zagotować,przecedzić przez siteczko. Wystudzić,tężejącą żelatyną zalać schab(mamie wyszły dwa półmiski) odstawić do zastygnięcia. Udekorować majonezem. Smacznego.
elutka
malgorzata
anetka
kamil612
ladnie wygladA
msewka
mysliwa
anullka7
Bardzo mi miło:) pozdrawiam.