Sposób przygotowania:
Schab w sosie własnym z pietruszką
Mięso umyć (najlepsze by było mięso bez kości, ilość w zależności od przewidzianych konsumentów, a traci dużo wody, kurczy się), pietruszkę posiekać, czosnek przecisnąć lub również posiekać. Wetrzeć w mięso pietruszkę i czosnek, posolić i popieprzyć (do smaku), pozostawić pod przykryciem (np.w pojemniku) na ok. 1 godzinę.
W międzyczasie w naczyniu żaroodpornym lub brytwance rozpuścić kostkę rosołową (w takiej ilości wody, aby mięso się zanurzyło na 2/3 swej grubości), wrzucić troszkę pietruszki z czosnkiem, zagotować. Po godzinie mięso obsmażyć w małej ilości tłuszczu, na patelni, tak by się za mocno nie zarumieniło! Po obsmażeniu przełożyć do naczynia i gotować wg. uznania, do miękkości(czyli ok. 40 min., w zależności od wielkości mięsa). Pod koniec gotowania mięsa wrzucić również do naczynia z mięsem pokrojone w plastry ziemniaki i razem gotować do miękkości ziemniaków.
Mówię Wam tylko tak strasznie ten przepis wygląda, ale każdy to potrafi:-) Najlepiej podawać z kapustą pekińską, wraz z sosem sałatkowym.
W międzyczasie w naczyniu żaroodpornym lub brytwance rozpuścić kostkę rosołową (w takiej ilości wody, aby mięso się zanurzyło na 2/3 swej grubości), wrzucić troszkę pietruszki z czosnkiem, zagotować. Po godzinie mięso obsmażyć w małej ilości tłuszczu, na patelni, tak by się za mocno nie zarumieniło! Po obsmażeniu przełożyć do naczynia i gotować wg. uznania, do miękkości(czyli ok. 40 min., w zależności od wielkości mięsa). Pod koniec gotowania mięsa wrzucić również do naczynia z mięsem pokrojone w plastry ziemniaki i razem gotować do miękkości ziemniaków.
Mówię Wam tylko tak strasznie ten przepis wygląda, ale każdy to potrafi:-) Najlepiej podawać z kapustą pekińską, wraz z sosem sałatkowym.