Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Schab w sosie żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Wspaniały sos żurawinowy doskonale komponuje się z upieczonym mięsem

Schab w sosie żurawinowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w sosie żurawinowym

 

 

Sposób przygotowania:

Schab w sosie żurawinowym
Schab umyć, osuszyć. W miseczce wymieszać przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i tymianek. Tak przygotowaną przyprawą natrzeć mięso ze wszystkich stron. Włożyć do rękawa do pieczenia i wstawić na 12 godzin do lodówki. Do garnuszka o grubym dnie wsypać przepłukaną i osączoną żurawinę. Dodać szklankę soku żurawinowego i postawić na gazie. Gotować aż żurawina spęcznieje i lekko się rozpadnie. U mnie zajęło to 10 minut. po tym czasie dodać łyżeczkę miodu, cynamon i gałkę, doprawić pieprzem. Wymieszać. Zmiksować blenderem na gładką masę. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około godziny. Lekko przestudzić i pokroić w plastry. Na talerzach rozsmarować porcje sosu, ułożyć pokrojone plastry mięsa, polać sosem i podawać. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno
Schab w sosie żurawinowym
Do garnuszka o grubym dnie wsypać przepłukaną i osączoną żurawinę. Dodać szklankę soku żurawinowego i postawić na gazie.
Schab w sosie żurawinowym
Gotować aż żurawina spęcznieje i lekko się rozpadnie. U mnie zajęło to 10 minut. po tym czasie dodać łyżeczkę miodu, cynamon i gałkę, doprawić pieprzem. Wymieszać.
Schab w sosie żurawinowym
Doprawiony sos zmiksować blenderem na gładką masę.
Schab w sosie żurawinowym
Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około godziny. Lekko przestudzić i pokroić w plastry.

Tagi:

sosy schab