Sposób przygotowania:
Schab w sosie żurawinowym
Schab umyć, osuszyć. W miseczce wymieszać przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i tymianek. Tak przygotowaną przyprawą natrzeć mięso ze wszystkich stron. Włożyć do rękawa do pieczenia i wstawić na 12 godzin do lodówki. Do garnuszka o grubym dnie wsypać przepłukaną i osączoną żurawinę. Dodać szklankę soku żurawinowego i postawić na gazie. Gotować aż żurawina spęcznieje i lekko się rozpadnie. U mnie zajęło to 10 minut. po tym czasie dodać łyżeczkę miodu, cynamon i gałkę, doprawić pieprzem. Wymieszać. Zmiksować blenderem na gładką masę. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około godziny. Lekko przestudzić i pokroić w plastry. Na talerzach rozsmarować porcje sosu, ułożyć pokrojone plastry mięsa, polać sosem i podawać. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno