edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Schab z bambusem i płatkami papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Naszła mnie ochota na coś innego niż zwykły schabowy, i powstało całkiem smaczne danie :)

Schab z bambusem i płatkami papryki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab z bambusem i płatkami papryki

 

  • 60 dag schabu środkowego bez kości i warkocza
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2 kopiaste łyżki papryki słodkiej w płatkach
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • 2 łyżki syropu, w którym był ananas
  • słoik bambusa w plastrach (180 g po odcieku)
  • 1,5 szklanki soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Schab z bambusem i płatkami papryki
Schab opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem kuchennym i pokroiłam najpierw w plastry, a następnie w paseczki o grubości około 1 cm. Przełożyłam do miseczki, dodałam sos sojowy, ocet ryżowy, słodką paprykę w proszku, pieprz i odrobinę soli. Dobrze wymieszałam i odstawiłam do lodówki na godzinę. W międzyczasie cebulę obrałam i pokroiłam w półplastry, marchewkę obrałam, opłukałam i pokroiłam obieraczką w długie cienkie plastry. Krążki ananasa pokroiłam w mniejsze kawałki. Pędy bambusa osączyłam z zalewy. Kiedy mięso się zamarynowało, obsmażyłam je na patelni na 1 łyżce oleju, przełożyłam do rondla. Na patelnię wylałam drugą łyżkę oleju, zeszkliłam cebulę i przełożyłam ją do mięsa. Na trzeciej łyżce oleju lekko obsmażyłam marchew i również przełożyłam ją do mięsa. Na patelnię wylałam szklankę wody, dobrze wymyłam nią resztki ze smażenia mięsa i warzyw, i przelałam ją do rondla. Do mięsa dołożyłam paprykę w płatkach, kukurydzę, bambusa, ananasa i syrop. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Rondel przykryłam i dusiłam na małym ogniu ok. 25-30 minut. Kiedy mięso było wystarczająco miękkie dolałam do niego sok pomidorowy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody, wlałam do sosu i pogotowałam jeszcze chwilę, aby sos się zagęścił. Danie podałam z ryżem „Tre colori” Podravki.
Schab z bambusem i płatkami papryki
W międzyczasie pokroiłam cebule i marchew.
Schab z bambusem i płatkami papryki
Mięso obsmażyłam na patelni na łyżce oleju.
Schab z bambusem i płatkami papryki
Szklanką wody obmyłam patelnię i podlałam nią mięso w rondlu.
Schab z bambusem i płatkami papryki
Sos zagęściłam mąką ziemniaczaną rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody.