Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Schab z borowikami i miodem pitnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pojawiły się grzybki. Ponieważ nie ma w rodzinie grzybiarza skazana jestem na kupowanie.

Schab z borowikami i miodem pitnym

Składniki:

Schab z borowikami i miodem pitnym

 

  • 2 kotlety schabowe ( z kością lub bez , a wielkość zależna od apetytu jedzącego )
  • ¼ szklanki miody pitnego
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 10 dag borowików
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka wody
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Schab z borowikami i miodem pitnym
Kotlety lekko rozklepać. Zalać mieszaniną miodu, sosu sojowego , pieprzu i roztartego czosnku. Zostawić na 30 minut. Odsączyć . Usmażyć na 2 łyżkach masła z 1 łyżką oleju. Podlać marynatą i woda i dusić pod przykryciem aż schab zmięknie. W tym czasie pokroić oczyszczone borowiki ( małe kapelusze zostawić w całości ) i usmażyć na 2 łyżkach masła ( na koniec smażenia lekko posolić ) .Schab odkryć , dolać śmietankę i dusić odkryty aż sos odparuje do objętości ½ szklanki. Podawać obłożone smażonymi borowikami z sosem .