gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 846]

Schab z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo dobry pomysł na obiad

Schab z kapustą

Składniki:

Schab z kapustą

 

  • SAŁATKA:
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1/2 pory
  • 1 jajko
  • 1 główka sałaty zielonej
  • oliwa z oliwek
  • szczypiorek do posypania
  • sól
  • pieprz
  • SOS PIECZENIOWY
  • 1 kostka pieczeniowa
  • 200 ml wody
  • 1/4 cebuli
  • pół łyżeczki oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • DODATKOWO
  • 5 łyżek Oleju Wielkopolskiego
  • kilka ziemniaczków
  • 2 porcje schabu wieprzowego bez kości

Sposób przygotowania:

Schab z kapustą
SAŁATKA: Jajko ugotować i obrać. Pokroić. Pomidora pokroić w półćwiartki. Sałatę porwać na kawałki. Pozbawionego skóki ogórka pokroić. Porę poszatkować. Wszystko wymieszać w misce. Posolić i popieprzyć. Polać oliwą z oliwek. Posypać poszatkowanym szczypiorkiem. Ziemniaki obrać z mundurków. Ugotować w osolonej wodzie. Schab wieprzowy panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelnię wylać kilka łyżek oleju. Kłaść kotlety. Smażyć z dwóch stron. Międzyczasie przygotować sos pieczeniowy: cebulkę pokroić w mniejsze kawałki. Zeszklić na oleju. Dodać kostkę pieczeniową i wodę. Całość zagotować. Zagęścić śmietaną. Na talerz wyłożyć sałatkę. Postawić obok niej ziemniaki. Dalej kawałki kotleta, które należy polać sosem pieczeniowym. Ziemniaki polać usmażonym olejem. Smacznego.