Sposób przygotowania:
Schab z ,, kurnej chaty „
Zrobić pastę przyprawową z oleju ,octu, miodu ,soli lawendowej ,musztardy ,powideł . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 12 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .
Rozgrzać w garnku o grubym dnie smalec i obsmażyć na rumiano schab. Dorzucić pokrojone cebule , śliwki i zalać wodą tak by przykryła mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki a sos odparuje do objętości 2 szklanek.
Doprawić do smaku zmielonym lubczykiem .
Rozgrzać w garnku o grubym dnie smalec i obsmażyć na rumiano schab. Dorzucić pokrojone cebule , śliwki i zalać wodą tak by przykryła mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki a sos odparuje do objętości 2 szklanek.
Doprawić do smaku zmielonym lubczykiem .
msewka
msewka
Oczywiście miał być schab nie szyneczka, ale z tego głodu się pomyliłam.
Babciagramolka
Chata wirtualna jak na razie ale za to z wentylacją , a jak już to dym jałowcowo-lawendowy ( hi hi ) - to na niego nie narzekaj bo za kladzidełko może robić .A schabik nie powiem - pycha był - był bo polizałam tylko a reszta pojechała do Warszawy ( syn ,, zakosił " wyprawkę - zapach tylko został )
A tak poważnie to bardzo mi się te eksperymenty z ,, kurnej chaty " podobają .Przekonuję się, że używając tego co rośnie pod płotem , na łące i w lesie można tworzyć fantastyczne smaki ( trochę to zachodu wymaga ale niech się gotowe przyprawy schowają ).
Bazując na soli lawendowej chyba zrobię inne ziołowe ( cukry też ) i będziemy sprawdzać co z czym i do czego.
eli_555