dusia30

dusia30

Starszy Kucharz
[Przepisów: 52]

Schab z sosami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pieczone i mięsko i dobry sosik to jest to!

Schab z sosami

Składniki:

Schab z sosami

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 duże cebule
  • sól pieprz
  • Na sos ananasowy:
  • 4 plasterki ananasa z puszki
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • sól,pieprz,curry
  • Na sos pomidorowy:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 d pomidorów
  • pół ogórka
  • sól,pieprz cayenne
  • keczup
  • Na sos ziołowy:
  • 2 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki octu winnego
  • 8 łyżek oleju
  • sól,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Schab z sosami
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.Mięso umyć,osuszyć,natrzeć solą i pieprzem.Obrać cebulę i pokroić w krążki.Mięso i cebulę włożyć do natłuszczonej brytfanny i piec ok. 60 minut.Od czasu do czasu podlewać wodą.Upieczony schab pokroić w plastry i zajadać ze smakiem s sosami.

Sos ananasowy

Plastry ananasa pokroić drobno,wymieszać ze śmietaną,solą,pieprzem i curry.

Sos pomidorowy

Cebulę i czosnek posiekać.Pomidory sparzyć.Pokroić drobno ogórka,pomidory rozgnieść na papkę.Wszystkie składniki wymieszać z keczupem,doprawić solą i pieprzem cayenne.

Sos ziołowy

Dwa jajka ugotować na twardo i posiekać.Natkę pietruszki i szczypiorek także drobniutko posiekać.Doprawić 3 łyżkami octu winnego,olejem,pieprzem i solą.