anjana

anjana

Szef Kuchni
[Przepisów: 30]

Schabik z ryżem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zamiast ryżu można podać z ziemniakami

Schabik z ryżem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabik z ryżem i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Schabik z ryżem i pieczarkami
Schab myjemy i kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem i solą i smażymy aż się zarumieni. Cebulę kroimy w piórka i smażymy do miękkości, w tym czasie myjemy czerwona paprykę i kroimy na kawałeczki, również podsmażamy na tej samej patelni co mięsko i cebulę.Pieczarki obieramy kroimy, smażemy na masełku. Do wody wlewamy śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką i ostrą i mieszamy. Wszystkie składniki wrzucamy na patelnię i polewamy sosem. Dusimy 35-45 minut na małym ogniu. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy do dania, mieszamy.
Schabik z ryżem i pieczarkami
Po podsmażeniu schabu smażymy cebulę aż zmięknie
Schabik z ryżem i pieczarkami
Następnie podsmażamy na tej samej patelni paprykę
Schabik z ryżem i pieczarkami
Pieczarki smażymy na rozgrzanym maśle i doprawiamy
Schabik z ryżem i pieczarkami
Zalewamy wszystko sosem i dusimy na małym ogniu

Tagi:

ryż schab