Sposób przygotowania:
Schabowe na parze kokosowej z buraczkamiETAP 1:
Buraczki gotuję w mundurkach, studzę, obieram ze skóry i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Cebulę kroję w kostkę , podsmażam na gorącym maśle, dodaję mąkę i delikatnie zasmażam.
Następnie wrzucam starte buraki, zagotowuję i doprawiam do smaku solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cukrem i sokiem z cytryny. Całość zagotowuję i zabielam słodką śmietanką.
Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzam i ubijam za pomocą tłuczka.
Mięso myję, osuszam, usuwam błonę i kroję w plastry. Nacieram solą wymieszaną z papryką i kminkiem, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam.
W garnku gotuję wodę z przyprawami, dodaję wiórki kokosowe, nakładam sito do gotowania na parze i partiami układam plastry schabu, nakrywam przykrywką i gotuję pod przykryciem, aż mięso zetnie się z obu stron.
luna76