halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Schabowe z orzeszkami ziemnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjny schabowy urozmaicony.

Schabowe z orzeszkami  ziemnymi

Składniki:

Schabowe z orzeszkami ziemnymi

 

  • schab bez kości 60 dag
  • orzeszki ziemne w polewie wasabi 3 łyżki
  • przyprawa do wieprzowiny 1 łyżeczka
  • jajko 1 sztuka
  • bułka tarta do panierowania
  • ser żółty 4 plastry
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek mielony 1 łyżka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schabowe z orzeszkami ziemnymi
Orzeszki ziemne w polewie wasabi posiekać.Mięso opłukać , osuszyć . Podzielić na cztery kotlety . Zbić tłuczkiem do mięsa przez folię . Następnie oprószyć przyprawą do wieprzowiny z obu stron . Przykryć folią i włożyć na 3-4 godziny do lodówki . Następnie wyjąć z lodówki oprószyć solą oraz pieprzem do smaku.Jajko roztrzepać widelcem . Bułkę tartą do panierowania wymieszać z mielonym czosnkiem.Kotlety panierować w jajku , bułce tartej . Smażyć cna rozgrzanym oleju z obu stron . Następnie na usmażone kotlety położyć plaster żółtego sera , posypać siekanymi orzeszkami ziemnymi w polewie wasabi.Włożyć do nagrzanego piekarnika do roztopienia się sera.