Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Serducha śniadaniowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

dobre śniadanie powinno być z sercem, czasami dosłownie :-)

Serducha śniadaniowe

Składniki:

Serducha śniadaniowe

 

  • 6 cienkich, odtłuszczonych parówek,
  • 6 jajek,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • do smaku: sól

 

  • Na sos:
  • 6 dużych, dojrzałych pomidorów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • kilka gałązek bazylii,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki sosu sojowego Tao-Tao
  • do smaku: cukier, suszone siekane chili albo sos chili, papryka słodka mielona

 

Sposób przygotowania:

Serducha śniadaniowe
Sos: Pomidory umyłam, sparzyłam wrzątkiem i obrałam ze skórki. Miąższ pokroiłam w kostkę. Obrałam czosnek i cebulę, posiekałam. Na patelni rozgrzałam olej z masłem, wrzuciłam cebulę i czosnek, smażyłam 3 min. mieszając. Dosypałam ok. 1 łyżeczki suszonego chili i dodałam pomidory oraz sos sojowy. Dusiłam ok. 15 min. podlewając nieco wodą, żeby sos był gęsty, ale płynny. Po tym czasie, kiedy pomidory lekko się rozpadły, dodałam koncentrat i troszkę cukru a także nieco papryki słodkiej, dusiłam jeszcze 15 min.. Na koniec dodałam posiekane listki bazylii.



Parówki obrałam z plastikowych osłonek. Każdą położyłam na deseczce i nacięłam ostrym nożem wzdłuż, m/w na pół, zaczynając jakiś 1,5 cm poniżej końca - ten jeden koniec ma być nierozcięty. Następnie oba wolne końce wywinęłam tak aby spotkały się nad tym nierozciętym. Boki każdego z nich nacięłam do połowy, jeden z wierzchu a jeden od spodu i założyłam jeden na drugi delikatnie wciskając. Tak przygotowane serduszka kładłam po 3 szt. na dużej, rozgrzanej patelni posmarowanej 1 łyżeczką oleju. Smażyłam 2 min. żeby się podgrzały a następnie w każde serce wbiłam po 1 jajku - delikatnie, tak żeby jajko nie wypłynęło poza parówkę. Przykryłam patelnię pokrywą i smażyłam aż białko jaj się ścięło. Przy pomocy łopatki wyłożyłam na talerze polane wcześniej gorącym sosem pomidorowym i przybrałam listkami bazylii. Podałam ze świeżą bułką.

Tagi:

jajko sosy jajka