marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Serduszka ryżowe z trzema pastami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Wafle ryżowe wypakować i wyciąć z nich serduszka.Zrobić trzy rodzaje past.Rozsmarować na waflach po dużej łyżce każdej pasty.Dekorować natką

Serduszka ryżowe z trzema pastami.

Składniki:

Serduszka ryżowe z trzema pastami.

 

  • 1 lub 2 opakowania wafli ryżowych,
  • Pasta jajeczna z oliwkami:
  • 5-6 jaj,
  • garść oliwek czarnych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek sosu kanapkowego lub majonezu,
  • pieprz,
  • sól.
  • Pasta pomidorowa z groszkiem:
  • 2 duże pomidory świeże,
  • 3-4 pełne łyżki gęstej śmietany,
  • 2-3 łyżki groszku konserwowego,
  • sól,
  • pieprz.
  • Pasta twarogowa z ogórkiem:
  • 2 pudełeczka serka wiejskiego,
  • pół ogórka świeżego,
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany,
  • garść szczypiorku,
  • pieprz,
  • sól,
  • natka zielona do przybrania.

Sposób przygotowania:

Serduszka ryżowe z trzema pastami.
Z wafli ryżowych wyciąć nożykiem na kształt serc.Jajka ugotować na twardo,obrać,pokruszyć,zmieszać z paroma łyżkami sosu lub majonezu,doprawić solą i pieprzem oraz zmiażdżonymi ząbkami czosnku,wkroić plasterki z oliwek.Wymieszać.Pomidory umyć,przekroić,usunąć gniazda nasienne,zdjąć skórkę oraz przetrzeć pomidory przez sito pałką dodać kilka łyżek śmietany gęstej i zmieszać z odsączonym równie przetartym groszkiem konserwowym,doprawić solą i pieprzem po szczypcie.Twarożek zaś zmieszać z kilkoma łyżkami gęstej śmietany i startym na tarce ogórkiem,szczypiorkiem siekanym,doprawić.Każdą pastę sporządzić w osobnych miseczkach.Rozsmarować na trzech ryżowych waflach po 1-2 łyżki jednej pasty,na kolejnych trzech następną pastę,itp.Podawać tartinki przybrane natką pietruszki zielonej na dużym półmisku.