Sposób przygotowania:
Sernik
Ciasto
Margarynę stopić, przestudzić i dodać cukier i całe jajka; całość ucieramy aż cukier się rozpuści. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na blachę wyłożona papierem wykładamy 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta wlewamy tyle mleka aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany, to ciasto rozprowadzimy na masie serowej.
Masa serowa
Ser zmielić i dodać cukier, bydynie, masło stopione i wystudzone, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, żółtka i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa ma mieć wyraźny cytrynowy smak.Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Dodać skórkę pomarańczową lub rodzynki i wymieszać. Wyłożyć na ciasto i na masie srowej rozprowadzic pozostałe ciasto. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180-190 stopni.
Lukier
Sok z cytryny ucierać z cukrem pudrem (tyle cukru pudru aby uzyskać gęsty lukier). Rozprowadzić lukier na cieście, można posypać lukier skórką cytrynową
SMACZNEGO!
Margarynę stopić, przestudzić i dodać cukier i całe jajka; całość ucieramy aż cukier się rozpuści. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na blachę wyłożona papierem wykładamy 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta wlewamy tyle mleka aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany, to ciasto rozprowadzimy na masie serowej.
Masa serowa
Ser zmielić i dodać cukier, bydynie, masło stopione i wystudzone, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, żółtka i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa ma mieć wyraźny cytrynowy smak.Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Dodać skórkę pomarańczową lub rodzynki i wymieszać. Wyłożyć na ciasto i na masie srowej rozprowadzic pozostałe ciasto. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180-190 stopni.
Lukier
Sok z cytryny ucierać z cukrem pudrem (tyle cukru pudru aby uzyskać gęsty lukier). Rozprowadzić lukier na cieście, można posypać lukier skórką cytrynową
SMACZNEGO!
truskawka77
weranda