misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Sernik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Znakomity sernik z lukrem cytrynowym

Sernik

Składniki:

Sernik

 

  • CIASTO
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 0,5 kg mąki
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • trochę mleka aby rozrzedzić ciasto na górę

 

  • MASA SEROWA
  • 2 kg sera półtłustego w klinkach
  • 2 szklaki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 100g masła rozpuszczonego
  • Sok z cytryny i otarta skórka z cytryny
  • 6 jajek
  • Ok. 200 ml gęstej śmietany
  • rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa

 

  • LUKIER
  • sok z cytryny
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Sernik
Ciasto

Margarynę stopić, przestudzić i dodać cukier i całe jajka; całość ucieramy aż cukier się rozpuści. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na blachę wyłożona papierem wykładamy 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta wlewamy tyle mleka aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany, to ciasto rozprowadzimy na masie serowej.



Masa serowa

Ser zmielić i dodać cukier, bydynie, masło stopione i wystudzone, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, żółtka i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa ma mieć wyraźny cytrynowy smak.Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Dodać skórkę pomarańczową lub rodzynki i wymieszać. Wyłożyć na ciasto i na masie srowej rozprowadzic pozostałe ciasto. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180-190 stopni.



Lukier

Sok z cytryny ucierać z cukrem pudrem (tyle cukru pudru aby uzyskać gęsty lukier). Rozprowadzić lukier na cieście, można posypać lukier skórką cytrynową

SMACZNEGO!