Sposób przygotowania:
Sernik advokatowy
SPÓD - ciastka wsypałam do miski, rozgniotłam je dnem kubka i wymieszałam z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Przełożyłam do tortownicy średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ugniotłam używając znów kubka. Odstawiłam foremkę do lodówki, na ok. 30 min..SERNIK - do miski przełożyłam ser, dodałam cukier, budyń w proszku, wbiłam jajka i dobrze wymieszałam. Dolałam sok z cytryny i pastę waniliową. Dolałam też likier jajeczny, wymieszałam ponownie - cały czas łyżką, bez miksera, żeby nie napowietrzać masy - masa była dość rzadka, ale taka ma być. Przelałam ją na zastygnięty spód. Formę zabezpieczyłam folią aluminiową, dwoma arkuszami, żeby od dołu nic nie wyciekło i nie dostała się do formy woda. Wstawiłam ją do większej formy, do której wlałam gorącą wodą - tak na wysokość ok. 5 cm. Sernik piekłam ok. 1 godziny w temp. 150 st. C - ponieważ w moim starym piekarniku nie da się wyłączyć jednej z grzałek, pod górną wstawiłam blachę żeby nie przypiec wierzchu sernika. Po godzinie sernik był jeszcze dość luźny, ale zostawiłam go do wystudzenia w wyłączonym piekarniku więc doszedł. Po ostygnięciu wstawiłam go do lodówki na kilka godzin. Wierzch polałam stopioną, gęstniejącą gorzką czekoladą i posypałam wiórkami z białej czekolady.
zewa
Pyza
Ewuniu, nic nie urósł, ale i dzięki temu nie opadł - ja do takiego sernika nie ubijam jajek i nie miksuję masy właśnie po to żeby było płaski a poza tym pysznie kremowy
Bernadetta
Smakowita
msewka