Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sernik "Biały puch"

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Z podanych składników zagnieść sernik Biały Puch, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na spód blaszki...

Sernik "Biały puch"

Składniki:

Sernik "Biały puch"

 

  • CIASTO:
  • 40 dkg mąki
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 margaryna
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Sernik "Biały puch"

Z podanych składników zagnieść sernik Biały Puch, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na spód blaszki. Drugą włożyć do lodówki.

Ser zemleć razem z masłem 2 razy w maszynce do mięsa. Przełożyć do większego naczynia i utrzeć z połową cukru mikserem. Dodać śmietanę z proszkiem, mąkę ziemniaczaną i dalej ucierać.

W dużym garnku ubić pianę z dobrze schłodzonych białek, dodawać po trochę drugą połowę cukru. Piana ma być sztywna i gęsta. Pianę połączyć z utartym serem, delikatnie wymieszać, dodać skórkę z cytryny i rodzynki.

Ser wyłożyć na ciasto i przykryć drugim plackiem. Ten sernik jest doskonałą propozycją przy okazji pieczenia ciasteczek. Do ciasteczek najczęściej potrzebujemy sporo żółtek, a na wykorzystanie białek nie zawsze mamy dobry pomysł. Ciasto na spód i górę sernika jest żołte, a sam ser jest biały i baaardzo puszysty ze względu na dużą ilość białek.


Tagi:

sery ciasto ser