Sposób przygotowania:
Sernik borówkowo-jogurtowy
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
Przygotować spód herbatnikowy. Masło rozpuścić w rondelku. Herbatniki zmielić w rozdrabniaczu. Następnie zmielone herbatniki połączyć z rozpuszczonym masłem i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26 cm równomiernie wylepić herbatnikową masą. Tortownicę wstawić do lodówki.
Przygotować masę jogurtowo-borówkową. Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę odstawić na chwilkę aby się namoczyła. Potem mleko podgrzać i rozpuścić dokładnie żelatynę (nie gotować), odstawić do wystudzenia. Borówki przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować na mus, odstawić. Jogurt przełożyć do miski , dodać cukier i miksować aż się rozpuści. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować aby składniki się połączyły.
Masę podzielić na dwie części. Do jednej częci dodać zmiksowane borówki. Z lodówki wyjąć tortownicę. Na schłodzony spód wykładać 5 łyżek masy jogurtowej z borówką a potem 4 łyżki masy jogurtowej aż do wyczerpania masy. Tortownicę wstawić do lodówki aby masa stężała.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i odstawic do wystudzenia. Gdy masa jogurtowo-borówkowa stężeje na wierzchu ułozyć borówki. Zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Przygotować spód herbatnikowy. Masło rozpuścić w rondelku. Herbatniki zmielić w rozdrabniaczu. Następnie zmielone herbatniki połączyć z rozpuszczonym masłem i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26 cm równomiernie wylepić herbatnikową masą. Tortownicę wstawić do lodówki.
Przygotować masę jogurtowo-borówkową. Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę odstawić na chwilkę aby się namoczyła. Potem mleko podgrzać i rozpuścić dokładnie żelatynę (nie gotować), odstawić do wystudzenia. Borówki przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować na mus, odstawić. Jogurt przełożyć do miski , dodać cukier i miksować aż się rozpuści. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować aby składniki się połączyły.
Masę podzielić na dwie części. Do jednej częci dodać zmiksowane borówki. Z lodówki wyjąć tortownicę. Na schłodzony spód wykładać 5 łyżek masy jogurtowej z borówką a potem 4 łyżki masy jogurtowej aż do wyczerpania masy. Tortownicę wstawić do lodówki aby masa stężała.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i odstawic do wystudzenia. Gdy masa jogurtowo-borówkowa stężeje na wierzchu ułozyć borówki. Zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.