Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Słoneczny sernik dyniowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Słoneczny, kremowy i delikatny w smaku sernik. Słodki dzięki mleczku, kolor zawdzięcza dyni. Można upiec na kruchym spodzie, ja użyłam ciasteczek.

Słoneczny sernik dyniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słoneczny sernik dyniowy

 

 

Sposób przygotowania:

Słoneczny sernik dyniowy
Na spód: zmielić ciasteczka w rozdrabniaczu i zmieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć formę (średnica 21cm) papierem, wsypać okruchy ciasteczkowe i wyrównać. Wstawić do lodówki. Dynię zmiksować ze śmietanką. Ser wrzucić do miski, dodać jajka, mleko skondensowane i mąkę ziemniaczaną. Dołożyć puree z dyni ze śmietanką, zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Nie ubijać. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175stopni. Pod spód wstawić blachę, wlać na nią szklankę wrzątku (forma nie stoi w wodzie). Piec 20 minut. po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120 stopni i piec godzinę. Wystudzić w piekarniku. Schłodzić całą noc w lodówce
Słoneczny sernik dyniowy
Na spód: zmielić ciasteczka w rozdrabniaczu i zmieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć formę (średnica 21cm) papierem, wsypać okruchy ciasteczkowe i wyrównać. Wstawić do lodówki.
Słoneczny sernik dyniowy
Upieczoną dynię zmiksować blenderem ze śmietanką.
Słoneczny sernik dyniowy
Ser wrzucić do miski, dodać jajka, mleko skondensowane i mąkę ziemniaczaną.
Słoneczny sernik dyniowy
Dołożyć puree z dyni ze śmietanką, zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Nie ubijać.