SUPERPRZEPIS

Sernik gotowany na herbatnikach

  • 3
  • msewka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Sernik gotowany na herbatnikach Więcej zdjęć (5)

Szybki serniczek o smaku karmelu i kajmaku bez pieczenia.Najlepiej jeść następnego dnia po schłodzeniu.

Składniki:

Sernik gotowany na herbatnikach

 

  • ok.25 dag herbatników maślanych
  • 0,5 kg sera mielonego z wiadereczka
  • 2 czubate łyżki budyniu bez cukru o smaku karmelowym
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 12,5 dag masła prawdziwego
  • 125 ml mleka
  • 3-4 łyżki masy krówkowej
  • polewa do ciast
  • krokant orzechowy do posypania

 

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany na herbatnikach
Porcja jest na długą keksówkę o wymiarach 35*12 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia a następnie okładamy dno i boki herbatnikami.Spód smarujemy masą krówkową i na niej układamy drugą warstwę herbatników. W mleku rozpuszczamy budyń karmelowy. Do rondla wkładamy masło i rozpuszczamy je na małym ogniu. Wkładamy ser mielony i cukier, wbijamy całe jajka -zagotowujemy mieszając. Wlewamy mleko z budyniem i ponownie zagotowujemy. Wylewamy gorącą masę serową na herbatniki i przykrywamy wierzch kolejną ich partią.Czekamy aż całość ostygnie i pod przykryciem wstawiamy do lodówki.Dekorujemy np. polewą czekoladową i krokantem orzechowym. Sernik jest delikatny i smaczny.Polecam!
Sernik gotowany na herbatnikach
Wyłożone w keksówce herbatniki smarujemy masą krówkową.
Sernik gotowany na herbatnikach
Na drugą warstwę herbatników wylewamy gorącą masę serową.
Sernik gotowany na herbatnikach
Sernik schładzamy w lodówce, by stężał i dał się pokroić.
Sernik gotowany na herbatnikach
Wierzch sernika zdobimy polewą czekoladową i krokantem orzechowym.