joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Sernik kakaowo-pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sernik to jedno z ciast bez których nie wyobrażam sobie świąt. Ten pięknie pachnie pomarańczą i kakao. Świetne ciasto do kawy.

Sernik kakaowo-pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik kakaowo-pomarańczowy

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik kakaowo-pomarańczowy
Ciasto: Wszystkie suche składniki i margarynę posiekać. Dodać żółtka i ok 2-3 łyżki śmietany aby zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną zawinąć w folię i schładzać ok godzinę. Drugą włożyć do zamrażalki. Sernik: ser, mleko skondensowane, jajka i skórkę z pomarańczy zmiksować szybko do połączenia składników. Dodać mąkę, połączyć. Blaszkę (24x36cm) wylepić schłodzonym ciastem. podpiec je ok 10 minut w temp. 180 stopni. Na ciasto wylać masę serową, następnie zetrzeć pozostałe, zmrożone ciasto. Piec ok godziny. Schłodzić.
Sernik kakaowo-pomarańczowy
Suche składniki i margarynę posiekać, dodać jajka i smietanę
Sernik kakaowo-pomarańczowy
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto
Sernik kakaowo-pomarańczowy
1/2 ciasta wyłożyć blaszkę, nakłuć widelcem i podpiec
Sernik kakaowo-pomarańczowy
Ser, mleko skondensowane, jajka i mąkę zmiksować, wylać na spód, posypać startym ciastem