Sposób przygotowania:
Sernik miodowo-migdałowy
Dokładnie pokruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem i amaretto. Tortownicę (moja miała średnicę 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i do tak przygotowanej tortownicy przekładamy masę z ciasteczek. Tortownicę odstawiamy do lodówki.
Miód roztapiamy w rondelku i studzimy do temperatury pokojowej. Do dużej miski przekładamy ser i zaczynamy miksować na wolnych obrotach. Wbijamy po jednym jajku, ciągle miksując, dodajemy miód, następnie przesianą mąkę. Na samym końcu dodajemy migdały i całość mieszamy łyżką.
Masę serową przekładamy na schłodzony spód i posypujemy siekanymi migdałami. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez ok 80-90 minut.
Po ostudzeniu wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Miód roztapiamy w rondelku i studzimy do temperatury pokojowej. Do dużej miski przekładamy ser i zaczynamy miksować na wolnych obrotach. Wbijamy po jednym jajku, ciągle miksując, dodajemy miód, następnie przesianą mąkę. Na samym końcu dodajemy migdały i całość mieszamy łyżką.
Masę serową przekładamy na schłodzony spód i posypujemy siekanymi migdałami. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez ok 80-90 minut.
Po ostudzeniu wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Ewa