kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

sernik gotowany z miodową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszny sernik łatwy w przygotowaniu , najlepiej smakuje na drugi dzień !

sernik gotowany z miodową nutą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

sernik gotowany z miodową nutą

 

  • ciasto:
  • 3 szkl mąki tortowej
  • 2 jajka
  • szkl cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej

 

 

 

Sposób przygotowania:

sernik gotowany z miodową nutą
Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto , schładzamy przez co najmniej pół godz w lodówce . Dzielimy na dwie części , każdy rozwałkowany placek pieczemy w blaszce wyłożonej papierem przez ok 25 min w 180 *C .Ser przekładamy do garnka do niego dodajemy cukier , masło , jajka i cukier waniliowy . Podgrzewamy aż składniki się połączą a masło się roztopi. W mleku rozpuszczamy budyń i mąkę ziemniaczaną przelewamy do masy serowej podgrzewamy mieszając jeszcze przez kilka minut aż masa zacznie gęstnieć . Wystudzone placki przekładamy gorącym kremem serowym delikatnie dociskamy.Do niewielkiego garnka przekładamy pokrojoną w kawałki margarynę , delikatnie podgrzewamy , dokładamy cukier i ciemne kakao . Mieszamy cały czas podgrzewając aż do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji Na placek wylewamy ciepłą polewę.
sernik gotowany z miodową nutą
ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień jak składniki sie "przegryzą"