kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sernik mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszny wilgotny sernik przepisu mojej mamy. Ukochany deser taty i jedyny sernik jaki jada. Doskonały zarówno na Boże Narodzenie jak i Wielkanoc a także urodziny czy imieniny.

Sernik mojej mamy

Składniki:

Sernik mojej mamy

 

 

  • na spód:
  • 200g ciasteczek degestive lub herbatników
  • 50g roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Sernik mojej mamy
Ciastka kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Chłodzimy. Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy kolejno miąższ z laski wanilii, proszek do pieczenia, ser i mąkę ziemniaczaną. Na końcu całość łączymy z ubitymi na sztywna pianę białkami. Wg. gustu możemy dodać rodzynki namoczone w rumie lub orzechy włoskie. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Sernik pieczemy w 185 stopniach C przez około 50 minut. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.