Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Sernik na biszkopcie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Standard wśród serników

Sernik na biszkopcie

Składniki:

Sernik na biszkopcie

 

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 1 kostka margaryny
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 ml mleka
  • 50 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Sernik na biszkopcie
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać przesianą krupczatkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 25 – 30 min. Po upieczeniu kiedy lekko przestygnie, wyjąć z formy i pozostawić do wystygnięcia. Biszkopt przekroić na dwa placki. Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodać całe jajka, cukier, cukier waniliowy, stopioną margarynę i rozczyniony w mleku budyń. Całość ciągle mieszając zagotować. Lekko przestudzić. Wlać na biszkopt. Przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch polać dekoracyjnie (wąską strużką) roztopioną czekoladą.