ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Sernik na kakaowym spodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonały sernik z czekoladową nutą.

Sernik na kakaowym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na kakaowym spodzie

 

 

  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • łyżka oleju jadalnego

 

  • Inne:
  • polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Sernik na kakaowym spodzie
Ser mielimy przez maszynkę. Z 2 jajek wydzielamy żółtka, dodajemy do sera. Białka ucieramy na pianę i również dodajemy do sera. Wsypujemy cukier i wkrajamy masło. Za pomocą miksujemy wszystko razem z serem aż powstanie gładka masa serowa. Przystępujemy do przygotowania ciasta: wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Na spód wykładamy połowę zagniecionego ciasta. Na to kładziemy ser. Na wierzch kruszymy kawałki ciasta. Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą czekoladową.
Sernik na kakaowym spodzie
Do zmielonego sera dokładamy masło, żółtka oraz cukier i pianę ubitą z białek.
Sernik na kakaowym spodzie
Ciasto zagniatamy tak aby nie miało żadnych grudek.
Sernik na kakaowym spodzie
Na warstwę ciasta wykładamy ser i wygładzamy jego powierzchnię.
Sernik na kakaowym spodzie
Z pozostałej połowy ciasta kruszymy na wierzch małe kawałki.