luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Sernik na zimno

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ten sernik na zimno mozna zrobic nie tylko z mandarynkami ale np. tez z brzoskwiniami czy malinami.

Sernik na zimno

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • Skladniki na biszkopt:
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 150 gram maki pszennej
  • 150 gram cukru
  • Skladniki na mase serowa:
  • 8 platkow zelatyny
  • 175 gram cukru
  • 3 zoltka
  • 150 ml. mleka
  • 600 ml. smietany kremowki
  • 350 gram serka homog.
  • 2 male puszki mandarynek
  • dodatkowo:3 lyzki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
Cukier, cukier wanil. i jajka dobrze ubic. Nastepnie powoli dosypywac make juz nie ubijac tylko delikatnie wmieszac (na najmniejszych obrotach miksera). Piec w tortownicy ok.35 min. w temp. 160 stopni. Po upieczeniu zimne przekroic wzdluz na 2 blaty. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie. Cukier, zoltka i mleko wymieszac i podgrzac (nie gotowac!).Zelatyne odcisnac i dodac do goracej masy mlecznej i dobrze wymieszac. Odstawic na ok. 30 min. Smietane kremowke ubic, dodac serek homog. i wymieszac. Do ubitej smietany i serka dodac mase jajeczna , wymieszac. Dolny kawalek biszkoptu wlozyc do tortownicy i zamknac obrecz. Z masy serowej odlozyc 4 lyzki do foreczka foliowego do dekoracji a reszte wylozyc na biszkopt. Drugi kawalek biszkotu pokroic na 12 rownych kawalkow(trojkatow) i wylozyc je na mase serowa. Wlozyc do lodowki na ok. 5 godzin. Przed podaniem udekorowac reszta masy serowej (wycielam otwor w woreczku i wyciskalam ) i posypac cukrem pudre.