gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Sernik od Danuty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

super sernik, polecam zrobić, dostałam ten przepis od mojej szwagierki

Sernik od Danuty

Składniki:

Sernik od Danuty

 

  • CIASTO
  • 50 dag mąki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtek
  • 17 dag margaryny
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • cukier wanilinowy
  • SER
  • 1,20 kg sera białego półtłustego
  • 2 budynie śmietankowe
  • cukier wanilinowy
  • szklanka cukru
  • 8 żółtek
  • 23 dag margaryny
  • 8 białek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Sernik od Danuty
CIASTO: Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy i cukier puder. W kopce ciasta zrobić rowek i dodać żółtka i margarynę. Wszystko zagnieść na ciasto. Pod koniec dodać śmietanę i wyrobić dość miękkie ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną masłem brytfannę. SER: Ser biały zmielić dwa razy w maszynce. Następnie w osobnym naczyniu utrzeć margarynę z cukrami i żółtkami. Następnie dokładać po odrobinie startego sera. Ucierać. Dodawać budynie, oliwę, mleko i całość ucierać. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Dodać do sera. Tak powstałą masę przełożyć na ciasto. Piec ok. 1 godziny.