Sposób przygotowania:
Sernik Poema di CaffeETAP 1:
1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o średnicy 23cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Pozostawić do wystudzenia.
ETAP 2:
2. Masa serowa
Jedno całe jajko wraz z 5 żółtkami utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę a następnie dodać pokrojone w kostkę masło. Cały czas miksując dodać serki homogenizowane i mleko w proszku. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać wystudzoną żelatynę wcześniej rozpuszczoną w jednej szklance wody.
ETAP 3:
3. Poncz
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, dodać amaretto i wymieszać.
ETAP 4:
4. Kawowa galaretka
Kawę rozpuścić we wrzątku, dodać cukier i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Całość wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
ETAP 5:
5. Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem, wlać połowę masy serowej a następnie ułożyć warstwę nasączonych ponczem biszkoptów. Wylać resztę masy serowej i wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wylać tężejącą kawową galaretkę
i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
ETAP 6:
6. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać startą czekoladę i udekorować ciasto. Dodatkowo do dekoracji można użyć kwiatki z czekolady.