SUPERPRZEPIS

Sernik Poema di Caffe

  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Sernik Poema di Caffe Więcej zdjęć (3)

To ciasto to doskonałe połączenie delikatnego, aksamitnego sernika z bogatym, intensywnym i aromatycznym smakiem kawy.

Składniki:

Sernik Poema di Caffe

 

 

  • Masa serowa:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250g masła extra
  • 500g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 2,5 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki żelatyny

 

  • Poncz:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 60ml likieru amaretto
  • 1 szklanka wrzątku

 

  • Kawowa galaretka:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżeczka cukru

 

  • Dodatkowo:
  • 120g okrągłych biszkoptów
  • 100ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 4 kostki mlecznej czekolady
  • kwiatki z czekolady

Sposób przygotowania:

Sernik Poema di Caffe

ETAP 1:

Sernik Poema di Caffe
ubić białka i dodać resztę składników a na końcu kakao

1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o średnicy 23cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Pozostawić do wystudzenia.

ETAP 2:

Sernik Poema di Caffe
utrzeć żółtka dodać cukier a następnie resztę skłądników

2. Masa serowa
Jedno całe jajko wraz z 5 żółtkami utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę a następnie dodać pokrojone w kostkę masło. Cały czas miksując dodać serki homogenizowane i mleko w proszku. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać wystudzoną żelatynę wcześniej rozpuszczoną w jednej szklance wody.

ETAP 3:

Sernik Poema di Caffe
kawę zalać wrzątkiem dodać amaretto i nasączyć biszkopt

3. Poncz
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, dodać amaretto i wymieszać.

ETAP 4:

Sernik Poema di Caffe
galaretkę wylać na ciasto i wstawić do lodówki

4. Kawowa galaretka
Kawę rozpuścić we wrzątku, dodać cukier i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Całość wymieszać i pozostawić do wystudzenia.

ETAP 5:

Sernik Poema di Caffe
biszkopty nasączyć w ponczu i ułozyć jedną warstwe

5. Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem, wlać połowę masy serowej a następnie ułożyć warstwę nasączonych ponczem biszkoptów. Wylać resztę masy serowej i wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wylać tężejącą kawową galaretkę
i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.

ETAP 6:

Sernik Poema di Caffe
udekorować serniczek bitą śmietaną

6. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać startą czekoladę i udekorować ciasto. Dodatkowo do dekoracji można użyć kwiatki z czekolady.


Tagi:

sernik ciasto