dobrzyngwc

dobrzyngwc

Kucharz
[Przepisów: 7]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Sernik puszysty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować wylać na surowe ciasto i piec 40 min.

Sernik puszysty

Składniki:

Sernik puszysty

 

  • Ciasto
  • 2 szkl. mąki szymanowskiej
  • 2 całe jaja
  • 1 żółtko
  • 1/2 kostki margaryny Kasia
  • 1 łyżeczka zaprawy cytrynowej lub z cytryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Zagnieść ciasto, włożyć na blachę oraz boki.
  • Masa serowa
  • 1 kg zmielonego sera
  • 4 żółtka i jedno całe jajo
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 szkla. mleka słodkiego przegotować i wystudzić
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik puszysty
Wszystkie składniki masy serowej zmiksować wylać na surowe ciasto i piec 40 min. Ubić pianę z 5 białek, 1 szkl cukru, 1 kisielu cytrynowego lub wiśniowego. Wyjąć ciasto położyć ubitą pianę i piec jeszcze 20 minut i połozyć 1 puszkę brzoskwiń.