Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Sernik sekret mniszki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Sernik składający się z 3 warstw ciasta ucieranego, warstwy masy serowej i masy budyniowej. Delicja dla podniebienia.

Sernik sekret mniszki

Składniki:

Sernik sekret mniszki

ciasto ucierane :

  • 200 g miękkiej margaryny
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera zmielonego ja użyłam z wiaderka
  • 600 g cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 12 jajek
  • 300 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowo -żurawinowa:

Ciasto kruche:

Sposób przygotowania:

Sernik sekret mniszki

Przygotowanie ciasta ucieranego

Sernik sekret mniszki
Ciasto ucierane zmiksowane z podanych składników .

Miękką margarynę ucieramy razem z cukrem, łącząc po kolei z resztę składników.
Blaszkę o wymiarach 32 x 24 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.

Pieczemy ciasto w temp 175 stopni przez 25 minut.

przygotowanie ciasta kruchego.

Sernik sekret mniszki
Ciasto kruche podzielone na 2 równe części.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą Kakao zostawiamy .
Przygotowane ciasto dzielimy na 2 części.
Pierwszą z nich wałkujemy, a następnie wkładamy do blaszki, a do drugiej dodajemy kakao i wsadzamy do zamrażalnika. Po 30 minutach ścieramy ciasto na tarce jarzynowej.

Masa serowa:

Sernik sekret mniszki
masa serowa jest barzdo puszysta ,dodajemy do niej ciasto kruche z kakao

Margarynę ucieramy z cukrem na puszysta masę . Dodajemy żółtka, ser ,budynie ,proszek do pieczenia, a na koniec wcześniej ubitą pianę z białek.
Wsypujemy starte ciemne ciasto.
Masę serową przelewamy na ciasto jasne kruche .
Pieczemy 60 minut w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C .
Studzimy 10 minut przy uchylonych drzwiczkach .
Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masa budyniowa:

Sernik sekret mniszki
Masa budyniowa z dodatkiem galaretki żurawinowej .

Gotujemy gęsty budyń z mleka ,obu mąk ,żółtek i cukru. Studzimy.
Miękką margarynę miksujemy.
Dodajemy po łyżce wystudzony budyń. Na koniec wlewamy przestudzoną galaretkę rozpuszczona w 1/4 szklanki wody.
Masę przelewamy na wystudzony sernik.

wykończenie ciasta.

Sernik sekret mniszki
Sernik składa się z paru warstw warto go jednak zrobić.

Na masę budyniową kładziemy placek ciasta ucieranego lekko dociskamy.
Smarujemy wierzch polewą czekoladową i ozdabiamy wg swojego uznania.


Tagi:

sernik ciasto