Sposób przygotowania:
Sernik sekret mniszkiPrzygotowanie ciasta ucieranego
Miękką margarynę ucieramy razem z cukrem, łącząc po kolei z resztę składników.
Blaszkę o wymiarach 32 x 24 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
Pieczemy ciasto w temp 175 stopni przez 25 minut.
przygotowanie ciasta kruchego.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą Kakao zostawiamy .
Przygotowane ciasto dzielimy na 2 części.
Pierwszą z nich wałkujemy, a następnie wkładamy do blaszki, a do drugiej dodajemy kakao i wsadzamy do zamrażalnika. Po 30 minutach ścieramy ciasto na tarce jarzynowej.
Masa serowa:
Margarynę ucieramy z cukrem na puszysta masę . Dodajemy żółtka, ser ,budynie ,proszek do pieczenia, a na koniec wcześniej ubitą pianę z białek.
Wsypujemy starte ciemne ciasto.
Masę serową przelewamy na ciasto jasne kruche .
Pieczemy 60 minut w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C .
Studzimy 10 minut przy uchylonych drzwiczkach .
Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masa budyniowa:
Gotujemy gęsty budyń z mleka ,obu mąk ,żółtek i cukru. Studzimy.
Miękką margarynę miksujemy.
Dodajemy po łyżce wystudzony budyń. Na koniec wlewamy przestudzoną galaretkę rozpuszczona w 1/4 szklanki wody.
Masę przelewamy na wystudzony sernik.
wykończenie ciasta.
Na masę budyniową kładziemy placek ciasta ucieranego lekko dociskamy.
Smarujemy wierzch polewą czekoladową i ozdabiamy wg swojego uznania.