zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Sernik szafranowo - waniliowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

pyszny sernik z nuta szafranu - pycha

Sernik szafranowo - waniliowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik szafranowo - waniliowy

 

  • 1 kg twarogu sernikowego (Włoszczowa )
  • 6 jajek
  • 1/4 domowego cukru waniliowego
  • 1/2 szk cukru
  • 1 przyprawa do sernika
  • 1 budyń waniliowy ( proszek )
  • 1 op szafranu ( 0,9 g )
  • okrągłe biszkopty
  • 50 g polewy mlecznej w drażetkach
  • 2 łyżki mleka
  • kolorowa posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Sernik szafranowo - waniliowy
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Tortownicę o średnicy ( u mnie silikonowa z ceramicznym dnem ) obłożyć na dole folią aluminiową tak aby boki były lekko zakryte folią. Ustawić tortownicę na blasze z wyposażenia kuchenki i nalać do blachy około 1 litr wody ( będzie sernik się piekł w kąpieli wodnej ). Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i przyprawę do sernika i ucierać do białości. Potem dodawać po łyżce sera i mieszać mikserem aby nie było grudek. Dodać nitki szafranu i budyń i wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać część piany do masy serowej i delikatnie szpatułką wymieszać aby spulchnić masę. Następnie dodać resztę piany i znowu delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem, ułożyć biszkopty a na biszkopty wyłożyć masę. Na środku można zostawić lekka górkę, potem sernik będzie równy. Wszystko wstawić do nagrzanego piekarnika uważając aby nie wylać wody i piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 30 minut. Wyłączyć piekarnik a po 10 minutach uchylić drzwiczki i zostawić sernik w piekarniku do wystudzenia. Potem zimny sernik włożyć do lodówki najlepiej na noc. Gdy sernik się zetnie polewę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając mleko i polać polewą sernik a na koniec posypać posypką. Podawać gdy polewa zastygnie.
Sernik szafranowo - waniliowy
Etap 1tortownicę wyłożyć okrągłymi biszkoptami
Sernik szafranowo - waniliowy
Etap 2wyłożyć masę na biszkopty i lekko wyrówniać
Sernik szafranowo - waniliowy
Etap 3piec sernik w nagrzanym piekarniku
Sernik szafranowo - waniliowy
Etap 4wystudzony sernik polac polewą i posypac posypką