Sposób przygotowania:
Sernik w łatki
Spód: Masło roztopić z czekoladą i ostudzić. Jajko dokładnie ubić z cukrem. Cały czas ubijając wlewać rozpuszczoną czekoladę. Dodać mąkę i aromat. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C na 15 minut. Masa serowa: Czekoladę rozpuścić. Ser biały zemleć na gładką masę. Dodać mascarpone i mleko. Wymieszać mikserem z resztą składników. Odłożyć 3/4 szklanki masy serowej, którą należy wymieszać z rozpuszczoną czekolada. Na podpieczony spód wyłożyć masę białą. Na nią kłaść łyżką masę z czekoladą. Lekko wymieszać. Piec około 70 minut w 150 C. Śmietanę wymieszać z łyżką cukru pudru. Masę wylać na sernik i piec jeszcze przez 10 minut. Sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego!