misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Sernik w łatki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten sernik zrobiłam na święta. Wszystkim smakował i zniknął tak szybko że następnym razem upiekę od razu dwa.

Sernik w łatki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik w łatki

 

  • Spód:
  • 5 dkg masła
  • 4 dkg gorzkiej czekolady
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • Masa serowa:
  • 0,5 sera białego
  • 25 dkg sera mascarpone
  • 3 jajka
  • 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 12 dkg czekolady mlecznej
  • Dodatkowo:
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Sernik w łatki
Spód: Masło roztopić z czekoladą i ostudzić. Jajko dokładnie ubić z cukrem. Cały czas ubijając wlewać rozpuszczoną czekoladę. Dodać mąkę i aromat. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C na 15 minut. Masa serowa: Czekoladę rozpuścić. Ser biały zemleć na gładką masę. Dodać mascarpone i mleko. Wymieszać mikserem z resztą składników. Odłożyć 3/4 szklanki masy serowej, którą należy wymieszać z rozpuszczoną czekolada. Na podpieczony spód wyłożyć masę białą. Na nią kłaść łyżką masę z czekoladą. Lekko wymieszać. Piec około 70 minut w 150 C. Śmietanę wymieszać z łyżką cukru pudru. Masę wylać na sernik i piec jeszcze przez 10 minut. Sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego!
Sernik w łatki
Spód ciasta podpiec - nie przejmujcie się jeśli jego wierzch popęka
Sernik w łatki
Obie masy lekko wymieszać by powstał "marmurek"