jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Klasyczny sernik waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekki, delikatny, kremowy serniczek, a zarazem sypki i puszysty:)

Klasyczny sernik waniliowy

Składniki:

Klasyczny sernik waniliowy

 

 

  • MASA
  • 1,50 kg twarogu pełnotłustego
  • 2 cukry waniliowe
  • 1/2 kostki margaryny
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 10 jaj
  • 2 budynie waniliowe
  • aromat waniliowy

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Klasyczny sernik waniliowy
Ze składników na ciasto utrzeć margarynę, cukier kryształ, cukier waniliowy i jaja, a następnie dodać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia i tak przygotowane ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ze składników na masę najpierw zmielić twaróg przynajmniej dwukrotnie. Następnie oddzielić żółtka od białek, a potem margarynę, 2 szklanki cukru pudru,1 cukier waniliowy, żółtka utrzeć na masę i dodać ją do zmielonego twarogu. Kolejno dodawać serki homogenizowane, budynie w proszku, a na koniec ubitą kremówkę z 3 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym oraz pianę z białek. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać, przełożyć na przygotowane w formie ciasto i piec około 1,5 godziny w temperaturze 200C. Po upieczeniu sernik odstawić do ostygnięcia, a potem polać polewą wykonaną z rozpuszczonej białej czekolady z dodatkiem mleka i masła. Wierzch ciast można udekorować wiórkami kokosowymi.