Sposób przygotowania:
Sernik z białą masą budyniową na jasnym spodzie
Ciasto: margarynę posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, włożyć na 2 godziny do lodówki.
Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno dodawać po jednym żółtku. Ciągle ucierając po łyżce dodawać zmielony ser. Wsypać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Białka jajek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Masa budyniowa: odlać ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. W połowie szklanki mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną, wlać na gotujące się mleko i na bardzo małym ogniu ciągle mieszając ugotować budyń. Budyń schłodzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, ubić.
Kruche ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, osobno upiec dwa jednakowej wielkości placki.
Masę serową wlać do tej samej wielkości blaszki. Blaszkę posmarować tłuszczem i wyłożyć folią aluminiową. Formę z masą serową włożyć do piekarnika nagrzanego do 150-160°C, a następnie zwiększyć temperaturę pieczenia do 200-210°C. Piec około 60 minut.
Ostudzone kruche placki i masę serową układać warstwami. Najpierw jeden kruchy placek, na to rozprowadzić dżem lub powidła. Następnie ½ masy budyniowej, na to masa serowa, następnie pozostała część masy budyniowej i drugi kruchy placek od spodu posmarowany gęstym dżemem lub powidłami. Boki i wierzch ciasta posmarować masą budyniową. Wierzch dodatkowo można polać polewą czekoladową.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno dodawać po jednym żółtku. Ciągle ucierając po łyżce dodawać zmielony ser. Wsypać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Białka jajek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Masa budyniowa: odlać ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. W połowie szklanki mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną, wlać na gotujące się mleko i na bardzo małym ogniu ciągle mieszając ugotować budyń. Budyń schłodzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, ubić.
Kruche ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, osobno upiec dwa jednakowej wielkości placki.
Masę serową wlać do tej samej wielkości blaszki. Blaszkę posmarować tłuszczem i wyłożyć folią aluminiową. Formę z masą serową włożyć do piekarnika nagrzanego do 150-160°C, a następnie zwiększyć temperaturę pieczenia do 200-210°C. Piec około 60 minut.
Ostudzone kruche placki i masę serową układać warstwami. Najpierw jeden kruchy placek, na to rozprowadzić dżem lub powidła. Następnie ½ masy budyniowej, na to masa serowa, następnie pozostała część masy budyniowej i drugi kruchy placek od spodu posmarowany gęstym dżemem lub powidłami. Boki i wierzch ciasta posmarować masą budyniową. Wierzch dodatkowo można polać polewą czekoladową.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.