Sposób przygotowania:
Sernik z biszkoptem i masą
SER: Zmielić ser w maszynce dwa razy. Do garnka dać margarynę, cukier, utrzeć na puszysto. Stopniowo dodawać żółtka, zmielony ser. Ucierać. Następnie dodać budynie, olej i mleko ciągle ucierając. Ubić pianę z białek. Dodać do ciasta. Gotową masę wyłożyć do wysmarowanej masłem brytfanny. Piec ok. 40 minut. BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier. Następnie dodawać pomału żółtka i mieszać na wolnych obrotach mikserem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać ją pomału łyżką. Po 40 minutach pieczenia sera delikatnie go wyjąć, zalać ciastem na biszkopt i piec jeszcze ok. 20 minut. Po tym czasie, wyjąć i ostudzić. Gdy będzie zimny. Obrócić go do góry spodem, tak aby masa serowa była na wierzchu a biszkopt na dole. MASA: Odlać większą część mleka i zagotować. W mniejszej ilości rozrobić wszystkie składniki prócz margaryny i galaretki. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobione składniki w mniejszej ilości mleka i mieszać aż zgęstnieje. Dodać na koniec galaretkę w proszku. Odstawić do ostudzenia. Gdy będzie zimna, utrzeć ją z margaryną. Na ciasto wyłożyć masę, na około ciasta zrobić kleksy. Dać do lodówki na ok. 2 godziny. W między czasie rozpuścić galaretki, dać do lekkiego stężenia. Gdy wyjmiemy ciasto z lodówki zalać galaretką i odstawić o lodówki jeszcze na ok. 2 godziny.