Sposób przygotowania:
Sernik z brzoskwiniami polany czekoladą
Ciasto: Ze składników wyrabiam szybko ciasto. Wałkuję ciasto na placek i piekę w nagrzanym do 180*C piecu ok. 15 minut. Masa serowa: Przeciśnięty przez praskę ser ucieram z miękkim masłem. Następnie dodaję żółtka, cukier. Na koniec dodaję ubitą na sztywno pianę z białek oraz aromat cytrynowy. Masę umieszczam w garnuszku i podgrzewam aż pojawią się bąbelki. Odstawiam na kilka minut, po czym dodaję do masy mleko oraz przesianą mąkę ziemniaczaną. Znów podgrzewam, aż się pojawią bąbelki. Do ostudzonej masy dodaję pokrojone w cząstki brzoskwinie i rodzynki, mieszam. Na przestudzone ciasto wykładam ciepłą masę serową. Wierzch ciasta dekoruję czekoladową polewą i posypuję wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzeszkami.
marietta